top of page

Instrutor Parafuso

 

Коста Щерев е роден през 1988 г. в София, България.

Започва да се занимава с капойера през 2007 година при Валери Иванов (Alquimista) в група Лута Негра (Luta Negra). През 2008 получава капоейра името си - Parafuso.
Година по-късно заминава да учи в Москва и продължава тренировките заедно с група Реал Капоейра (Real Capoeira) и проф. Нинджа (Prof. Ninja). Там за първи път се запознава със стила на група Кордао джи Оуро и се включва в няколко международни семинара с участието на големи капоейристи от Европа, Бразилия и Израел.
По време на престоя си в Москва, открива група за начинаещи към университет МГУП и води занятия в продължение на година и половина.
В края на 2011 година се връща в България и открива първата си група в София. В рамките на 1 година пътува заедно със своите ученици на семинари в Гърция, Сърбия, Русия и Германия.
Запознава се с проф. Изол (Prof. Izol) и заминава за кратко в Берлин, за да учи с него. През 2013 става официално негов ученик и участва на семинари в Берлин.
Организира първия си семинар в София през юни 2013 с участието на проф. Изол и група Кордао джи Оуро Берлин. През октомври официално стартират и първите уроци по капоейра за деца. Започва в една зала, но поради големия интерес се организират уроци в още 2 зали в София. Негови помощници са едни от първите му ученици - Мария Райчева (Tranquila) и Борислава Минчева-Монтенегро (Contra).
През февруари 2014, заедно с групата в София, полага изпит по капоейра, а през март се състои и първото батизадо за групата в Берлин.
Коста Щерев (Parafuso) получава 4-та степен - монитор.
През юни 2014 за първи път в България, деца получават степен в капоейра.

През 2018 получава 5-та степен в капоейра - instrutor.
Коста Щерев работи дейно за развиването на изкуството капоейра в България, с откриване на нови школи за деца и възрастни, а също така и с демонстрации.

bottom of page