top of page

Инструменти в капоейра

Музикалните инструменти в капоейра са разположени в редица, наречена bateria. Традиционно батерията се формира от три беримбауа, две пандейро, един атабак, агого и реко-реко, но тази подредба може да се променя в зависимост от капоейра групата и традициите й.

​Беримбау - еднострунен музикален инструмент във формата на лък. Произходът на този инструмент не е напълно ясен, но няма съмнения, че корените му идват от Африка. Днес беримбау се използва като основен музикален инструмент в капоейра, като диктува темпото и определя вида на игра в рода. Инструментът също така е

част от традицията Candomblé-de-caboclo.

 

Berimbau

Беримбау се състои от дървен лък (verga - традиционно изработен от дървото Бериба, растящо в Бразилия). Дълго е около 1,2 и 1,5 метра и се връзва с метална струна (arame - част от арматурата на автомобилна гума). Изсушена и изрязана кратунка служи като резонатор. Поставя се в долната част на инструмента.

В зависимост от размера на кратунката беримбау може да бъде три вида:
Гунга (Gunga) - има най-плътен и басов звук, кратунката е най-голяма. Рядко

свири различни вариации и обикновено държи основния ритъм;

Медиу (Medio) - звукът му е по-висок и често импровизира

встрани от основния ритъм.

Виола (Viola) - най-малката кратунка, с най-висок тон.

Почти през цялото време на свирене

може да импровизира.

Pandeiro

​Пандейро - е вид малко барабанче, познато у нас още като дайре. Състои се от дървен или пластмасов плосък обръч, върху който са поставени малки чинели. Материалът, който го покрива, е поставен от едната страна, като може да се натяга или отпуска. Използва се както пластмаса, така и кожа.

Държи се с една ръка, а с другата се изпълняват удари върху кожата. Обикновено

ръката, която изпълнява ударите, може да го прави както с цяла длан, така и

само с палец или пръсти. Пандейро може също така да се поклаща за да

издава звънтящ звук или да се прокара пръст през кожата, като така

инструментът вибрира. Пандейро, като бразилски национален

инструмент, се използва в редица традиции като samba, choro,

coco, и capoeira.

Бразилското пандейро се отличава от испанските пандайрета и

португалските пандерета.

Атабаки - висок, дървен, афро-бразилски ударен инструмент. Корпусът се изработва най-често от бразилското дървото Жакаранда (Jacaranda), а за горна част се използва телешка кожа. Система от въжета и възли обикаля тялото, като благодарение на два метални обръча и дървени клинове, поставени към долния обръч, служи за прикрепяне и натягане на кожата към обвивката на атабакито. В зависимост от силата на натягане, инструментът вади по-нисък или по-висок звук.
В Африка подобни инструменти са се срещали от Гвинейския залив, до река Нигер и на запад до Бенин, Того, Гана. Познати са още и в Баия, Суринам, Куба и част от южните щати.
Тези ударни инструменти пътуват с народите Юруба, Акан, Фон и Еве по време на диаспората на народите през 16 век.
Атабаки се използва в Капоейра, Макулеле и афро-бразилската религия Кандомб
лé. В Кандомбле, атабаки е считан за свещен.

Има три вида атабаки:
Рум (rum) - най-висок, с най-басов звук;
Рум-пи (rum-pi) - среден по размер;
Ие (lê) - най-малък и с най-висока тоналност.
В Макулел
é и Кандомблé, често се използват 3 атабаки, по един от всеки размер, докато в капоейра традиционно се използва само един.

Atabaque

Agogô

Агогó - (от  езика  Юруба - камбана)  е

единична или двойна камбана, популярна по цял

свят. Историята на този инструмент обаче започва в западноафриканските  територии  на  народа   Юруба.

Агогó издава най-високия тон във всеки оркестър и най-вероятно е един от първите инструменти използвани в Самба музиката. Служи и като ритуален  инструмент в Кандомблé, като представя  боговете  Обатала  (Obatala)  и  Ориса  Нла(Orisa Nla).

Caxixi

Кашиши́ - е перкусионнен инструмент, използван в капоейра. Състои се от затворена кошничка с плоско дъно и напълнена с малки семена. Кръглото дъно най-често се изрязва от изсушена кратунка. Когато се разклати, издава звук подобен на шейкър. Звукът варира, в зависимост от основата, в която се удрят семената. Ако ударът е в дъното, звукът е по-остър, ако е по краищата, по-мек.
Използват се в Африка и Южна Америка. Малките кашиши́ се използват като допълнителен инструмент към беримбауто в Бразилия. В Африка служат като ритуални инструменти за прогонване на зли духове.

Реко-реко - латиноамерикански перкусионнен инструмент , използван в

капоейра. Състои се от отворена, куха кратуна, с напречно издълбани

вдлъбнатини. Свири се като с малка пръчка се трие върху издълбаната

повърхност. Използва се често в латиноамериканската музика и е типичен за ритми като кумбиа и салса. Свири се както с дълги движения, така и с къси. Характерен е и за капоейра музиката.

Reco-reco

bottom of page